La Festa en defensa de l’educació pública de Caldes de Montbui es consolida amb una nova jornada multitudinària

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Centenars de persones van participar dissabte en la segona Festa en defensa de l’educació pública de Caldes de Montbui, una iniciativa de la Plataforma Som Escola Pública que va omplir el Parc de l’Estació d’activitats lúdiques i reivindicatives al llarg de tota la jornada.

Després d’un matí ple de tallers i jocs, conduïts per mares i pares, professores, entitats com Caldes Solidària i el Club d’Escacs, i alumnes de l’institut Manolo Hugué, el plat fort va arribar amb la multitudinària arrossada popular, que va aplegar més de dues-centes persones.

El Doctor Flai va amenitzar la sobretaula amb un divertit i participatiu espectacle d’humor, màgia i música. I tot seguit va arribar el moment més reivindicatiu de la jornada, amb una taula rodona en què el portaveu de l’AFA Mar Nova, Jordi Estarlich, i la representant de la FAPAC, Sílvia Gironès, van subratllar la força que tenen les famílies quan lluiten plegades per un objectiu.

La Mar Nova, escola pública de Premià de Mar, va néixer fa deu anys en mòduls prefabricats i enguany ha estat notícia pel fet que la lluita de la comunitat educativa ha aconseguit fer enrere la Generalitat en la decisió de tancar-la. «Hem de fer tot el possible per impedir que es tanqui una sola línia pública», va esperonar Estarlich a les famílies calderines presents, que des de fa anys veuen perillar les seves escoles. «No ens rendim. Les famílies tenim molta més força de la que ens pensem, i si ens ho creiem aconseguirem l’objectiu que ens plantegem», va assenyalar, posant com a exemple l’experiència viscuda amb la Mar Nova.

Aquesta voluntat de treballar plegats per objectius comuns va ser la motivació que va portar les AMPA de les escoles El Calderí, El Farell i Montbui a organitzar-se en torn a la Plataforma Som Escola Pública, a la qual també s’hi han afegit les llars d’infants municipals Gegant del Pi i La Lluna.

L’èxit, per segon any consecutiu de la Festa en defensa de l’educació pública, és una fita que esperona a continuar treballant en la mateixa línia.

Sílvia Gironès va apuntar alguns dels reptes a què ha de fer front l’escola pública, com la situació dels menjadors escolars; la segregació, que dificulta enormement l’objectiu que totes les escoles ofereixin les mateixes oportunitats; i la reducció de la natalitat, que posa en perill, segons els criteris economicistes de l’administració, el manteniment de les línies en moltes escoles públiques.

Una de les campanyes més potents en què treballa la FAPAC és la que reclama la reducció de les ràtios per aula a vint alumnes, de manera que s’eviti la temptació de suprimir línies i s’aposti per la millora de la qualitat de l’ensenyament i de les condicions de treball del professorat.

L’Ajuntament de Caldes de Montbui s’hi va afegir a través de la moció que va presentar Som Escola Pública al Ple del febrer.

El debat emmarcat en la jornada festiva va tenir temps per abordar també breument una de les qüestions de més actualitat en l’àmbit educatiu: la innovació. Jordi Estarlich va explicar algunes de les característiques que fan de la Mar Nova una escola innovadora des del seu naixement, molt abans que el debat saltés a la primera plana informativa. I és que, segons va recordar, la innovació, o actualització, és una necessitat que va sorgir des de les famílies i que van posar en pràctica algunes escoles al marge dels criteris de l’administració. I n’hi ha moltes que ja treballaven en aquesta línia, molt abans del boom actual.

Sílvia Gironès ho va resumir amb una pregunta: «Quina educació volem per als nostres fills, una en què tothom aprengui el mateix, en el mateix moment i el que nosaltres volem que aprengui, o una en què cadascú vagi al seu ritme i pugui desenvolupar les seves aptituds? No hem d’oblidar que cada alumne és únic».

Després de la interessant xerrada encara va quedar temps per gaudir de la música en un ambient festiu, i com l’any passat, el punt final el va posar la xocolatada popular.

Publicat a Notícies i comunicats generals Etiquetat amb: , , , , , , , , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*