Obertes les inscripcions per al taller ‘Créixer en família’

Créixer en família

La primera edició del ‘Créixer en família’ va resultar molt enriquidora.

Per segon any, l’AMPA Montbui organitza el taller ‘Créixer en família’, adreçat a pares i mares. La convocatòria de l’any passat va ser un èxit d’assistència i va tenir molt bona valoració. És per això que repetim l’experiència, oberta a famílies també d’altres escoles.

El taller consta de sis sessions que es desenvoluparan els divendres de 16:45 a 18:45 h, a partir del 3 de març i fins al 7 d’abril. Els participants de l’any passat poden repetir perquè els formadors no seran els mateixos i, per tant, les sessions, tot i que tractaran els mateixos temes, s’abordaran de diferent manera.

Al llarg d’aquestes sis setmanes, podrem reflexionar i intercanviar vivències sobre l’educació dels nostres fills i filles, guiats per un professional expert en dinàmiques familiars que ens donarà eines per a la nostra tasca com a pares i mares.

Alguns dels temes i conceptes que s’hi treballaran són: afecte, autonomia, autoritat, estratègies educatives, resolució de conflictes, responsabilitats en l’àmbit domèstic, el lleure i l’entorn, el paper educatiu de l’escola i la família extensa, etc. L’última trobada serà una sessió monogràfica conduïda per un expert, en què les famílies participants hauran d’escollir el tema a tractar a partir de diverses propostes.

Inscripció i acollida

A l’enllaç http://ampamontbui.entitatsdecaldes.cat/inscripcio-al-taller-creixer-en-familia/ hi heu de fer la inscripció al taller. També podeu fer-hi la inscripció dels vostres fills si voleu aprofitar el servei d’acollida que posarem a disposició de les famílies participants.

La iniciativa forma part del programa ‘Créixer en família’ de la Secretaria de Família del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya. En el vídeo següent podeu ampliar-ne la informació.

Les sessions que conformen el ‘Créixer en família’ són:

Sessió 1 – El respecte i la confiança permet equivocar-nos!

Què és l’autoestima parental? És fàcil ser pare o mare? Molts cops es parla de l’afecte que s’ha de transmetre als fills i filles però, per exercir una parentalitat positiva, també és molt important que els pares i les mares gaudeixin d’una bona autoestima i confiança en les seves competències parentals. Si els pares i mares tenen confiança en si mateixos, proporcionaran contextos d’afecte i seguretat als seus fill i filles. En la sessió es compartiran experiències i estratègies per enfortir la confiança en les pròpies capacitats per dur a terme el paper de pares i mares i, alhora, es reflexionarà sobre els sentiments, positius i negatius, que pot provocar ser mare o pare.

Sessió 2 – Fills autònoms, no obedients!

Ser autònom o autònoma no vol dir només aprendre habilitats per fer coses sols,sinó també desenvolupar la capacitat d’iniciativa, i les ganes i la voluntat d’actuar(fer, pensar i decidir) per un mateix. Quines són les bases per propiciar l’autonomia? Temps, oportunitats, confiança, marge de decisió i acceptació dels errors, però també una autoritat referent que marqui pautes clares i coherents el compliment de les quals no respongui a càstigs i premis, sinó a les conseqüències de les pròpies accions. La sessió buscarà compartir estratègies que fomentin en els pares i mares actuar amb convenciment i confiança en la pròpia competència parental a l’hora de promoure l’autonomia i la responsabilitat en els infants.

Sessió 3 – Conflictes i responsabilitats

Com a models, pares i mares han d’establir en el nucli familiar un estil comunicatiu que permeti resoldre conflictes de forma positiva. L’estil de comunicació que els adults estableixen amb els fills i les filles és tant o més determinant en l’educació que els hàbits o costums familiars. La temàtica de la sessió recaurà a revisar quines habilitats, basades en el respecte i l’estima vers l’altre, poden afavorir un estil de comunicació assertiva entre pares i mares i els seus fills i filles: l’escolta activa, l’empatia, saber fer elogis i emetre crítiques, ajudar a pensar, saber fer les preguntes adequades, manifestar-se amb “missatges jo”, i el fet d’aplicar sentit de l’humor a les situacions.

Sessió 4 – Tal faràs, tal educaràs!

El que els pares i les mares fan a casa, i la manera d’expressar com ho viuen, és clau per a l’educació dels fills i filles. Per això, han de ser conscients que són responsables de fomentar també aquests aprenentatges quotidians, amb el “modelatge” que es fa en el dia a dia i amb les formes d’expressar-ho davant dels infants. És en aquest context quotidià que fills i filles construeixen el seu sistema de valors i la manera d’assumir la seva creixent participació i responsabilitat en les tasques quotidianes. La sessió és centrarà en prendre consciencia de com en la quotidianitat pares i mares transmeten valors i actituds als fills i filles.

Sessió 5 – No s’aprèn només a l’escola!

Tot el que els nens i les nenes viuen, els educa i els pot ensenyar: les relacions amb les persones de la família, els amics, els llocs on estan, les experiències que poden viure, etc. Per tant, s’aprèn a tot arreu: jugant en un equip esportiu, tocant un instrument, llegint còmics, estant de vacances, agafant un transport públic, etc. Així, inevitablement, l’educació dels infants i joves és una tasca compartida entre la família, l’escola i les altres persones i institucions que hi interactuen. La sessió centrarà l’atenció en la relació que pares i mares han d’establir amb els agents coeducadors, i en els diferents contextos en els que els nens i nenes aprenen: el lleure, les activitats d’oci familiar, etc.

Sessió 6 – Monogràfic

Pel que fa a les sessions monogràfiques, els temes que es podrà tractar són els següents:

– Alimentació saludable i mites alimentaris (prevenció dels trastorns del comportament alimentari).
– Noves tecnologies (la seguretat a Internet)
– Afavorir la responsabilitat dels infants o sobreprotegir-los.
– La prevenció de les relacions abusives.
–  Jugant s’aprèn a viure” (el joc com a eina educativa).
Publicat a Formació de pares, Notícies i comunicats generals Etiquetat amb: , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*